Och så jag då

Och så jag då

About Me

Martina
Stockholm, Sweden
Vill du veta mer allmänt om mig så kika gärna under "Här är jag"-fliken. Välkommen hit!
Visa hela min profil
Allt är mitt så fråga först!. Använder Blogger.
torsdag 3 februari 2011

Dialektal personlighetsklyvning

Under somrarna som liten (3-15 år) så var jag i Hälsingland (Gnarp) och härjade.
Varje år när jag kom tillbaka blev jag skrattad åt eftersom det tog ungefär 1-2 veckor för mig att återgå till Stockholmskan från det härliga "gnaspmålet".

Än i dag kan jag då och då få kommentarer som "Vart kommer du ifrån?" eller "Vad är det för dialekt man hör när du talar?" eller "Hur länge har du bott i Stockholm?".
För att inte tala om att jag, när jag talar med någon med "norrländsk" dialekt, helt obemärkt glider in och talar mer och mer hälsingemål.

Jag skäms som en hund varje gång och försöker rätta till dialekten till det ursprungliga stockholmska och hoppas att personen jag pratat med inte märkt något. Har till och med bett om ursäkt och fått förklara hur det kom sig att den stockholmska person de började tala med plötsligt övergått till någon med helt annan dialekt.
Det har känts som om de måste tro att jag försöker driva med dem på något vis.

Nu är det så att det absolut inte är någon som tagit illa vid sig och för det mesta har de helt enkelt inte märkt något. Alternativt trott att jag är "inflyttad stockholmare" som glider in i sin rätta dialekt när jag talar med "likasinnade".

Vill ni lyssna lite på min favoritdialekt (jo egentligen kan det kanske klassas som flera olika dialekter/dialektvarianter) så kan ni gå in på den länkade sidan och även klicka er vidare till andra dialekter.

2 kommentarer:

Maria sa...

Kul!

Tydligen så pratar jag svenska med amerikansk brytning. Det du. Det trodde jag inte skulle hända.

Trillingnöten sa...

Hahaha, been there done that. Pinsamt! Som att man härmar liksom :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Du vet att du bara måste...

twitter rrs

Leta i den här bloggen

Knuff

Dessa följer mig