Och så jag då

Och så jag då

About Me

Martina
Stockholm, Sweden
Vill du veta mer allmänt om mig så kika gärna under "Här är jag"-fliken. Välkommen hit!
Visa hela min profil
Allt är mitt så fråga först!. Använder Blogger.
lördag 3 december 2011

Med risk att göra mig osams med större delen av världens föräldrar.

Veckan innan 1 december råder en viss desperation i vissa bloggar. Julkalendern måste inköpas...men ska det vara en med choklad, vingummin eller ska man göra en själv med presenter för varje dag hela vägen till julafton?

Sedan infaller den första dagen i julemånaden och det visas bilder på barn som yrvakna sitter med sina kalendrar i sängen och förväntansfullt öppnar dagens lucka - och stoppar i sig en godis....innan frukost....en vanlig dag i veckan....I 24 DAGAR!

Det kryper i mig.

Presentkalendrar känns ungefär en promille bättre än godiskalendrarna.
Först hör man om stressen i att köpa hem alla dessa små presenter som skall slås in till kalendern (som om inte själv julklappsstressen är stor nog för en del) och sedan inser man att det inte är så små presenter en del barn får utan legobyggsatser, DVD-filmer och leksaker och jag undrar bara...

Vad får de barnen i julklapp sedan?
Uppskattar de julafton lika mycket som de barn som längtar efter just den dagen för att få se vad de får av det de önskar sig?
Och framförallt, hur argumenterar man för "lördagsgodis" resten av året när man gett sina barn godis varje dag under nästan en månad?

11 kommentarer:

Andrea sa...

våra barn får chokladkalendrar, och äter då 1-2 chokladbitar varje dag fram till jul. Tycker inte det känns så farligt. Det hör ju till jultider att äta gottesaker. Och även om det är godis är det inte värre än pepparkaka, lussebulle osv. Och med tanke på mitt barn som är kinkig i maten så är det faktiskt bra att äta nåt litet sött innan maten (fast såklart bättre med frukt osv) då det sätter igång matsmältningen och hon blir mer sugen på mat/frukost. Men allt detta är ju bara ursäkter liksom. Jag kans stå för att jag tycker det är kul med kalendrar. Förra året fick de legokalendrar och det var otroligt uppskattat. Men de får inte så mycket julklappar av oss föräldrar till julafton. Det är släkt och vänner som ger mest.
Och de har aldrig haft något problem med lördagsgodiset. Regler har ju alltid undantag. Vilket gör livet extra roligt ;-)

EN MÖLNBOBOS LIV - MELVINS MAMMA sa...

Melvin har en chokladkalender men den får han öppna efter middagen varje dag, absolut inte innan.

Paketkalender har han också fast det är faktist mest småsaker (tack Loppi för en goodiebag och giveaways som blev paket :-) )

Vi brukar stoppa en tablettask i 4 paket (lördagar) och sen är det reflex i någon och plåster (från Loppieventet), så det mesta är saker som jag fått.

Jag tror det blir skillnad om vi får syskon till Melvin, då kan vi kanske inte hålla på med paketkalender till båda, blir lite dyrt. Men nu är han ensam och då är det kul att ha en.

Yohanna i Las Palmas sa...

Och jag är ute i sista stund som vanligt och har varken peketkalender eller kommit ihåg chokladkalendern från mormor som ligger i skåpet ;)
Det blir att äta ifatt på lördagarna då.
Och paket, det får vi se om det blir något.
Man vill ju inte stressa ihjäl sig. Kanske att det blir en advents-paket-kalender som är försenad...;)

Hälsningar
Yohanna

TUMADRE sa...

Jag håller med dig i vad du skriver. Jag är lite anti mot godiskalendrar - en chokladbit låter lite, men i längden blir det ju en liten chokladbit innan frukost varje dag i 24 dagar.
Sedan att inhandla småpresenter att ge barnen varje dag känns som ett himla jobb; det blir 48 småprylar totalt för min del och i längden blir det dyrt.
Därför tycker jag att färdiga leksakskalendrar är toppen; te.x lego, pet shop, trolls, star wars m.fl. som numera går att köpa i leksaksaffärerna. De kostar ca 200-250 kr/st och känns inte så himla farligt.

Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen sa...

Av ekonomiska skäl (en studerande, en föräldraledig) har vi inte gjort något alls. Enklare, välbehövliga saker på julafton (i år är första året hon kanske blir GLAD över ngt vi VET att hon älskar.

Vi valde såhär för att inte skapa julklappsmonster. Varför skapa behov, krav och efterfrågan som inte finns (än)?
Önskemålen kommer med tiden, och jag gör ALLT för att slippa så mkt stress som möljigt.

Än mer "in-poppis" småbarnsmorsa???

Trillingnöten sa...

Hahaha, jag fixade en kalender för första gången för min lilla nu i år. Det blev en sån där presentkalender. Köpte typ massa zoodjur (10 för 50 kr typ) och nån choklad (som jag la i datum för lördag eller söndag) och så nån penna och lypsyl...Jag fattar inte de som köper de där dyra kalendrarna. Nån tjej hade köpt en i Tyskland som var apdyr, ungefär 500kr och det var en docka i varje lucka...galet!

Silla sa...

Tycker det är upp till var och en.. Någon som har pengar kan ju ge massa dyra saker och någon som kanske har pengar vill inte ge så dyra saker .. Att barnen får en chocklad på morgonen eller eftermiddagen dör dom
Inte av.. Också något var och en får välja.. Sedan om du är stressad betyder inte att en annan är stressad inför jul handlingen.. Så jag tycker att det är upp till var och en.. Här finns inga rätt eller fel...

Bajsmalin - Mamma sa...

Jag och brorsan öppnade julkalendrar när vi var små, men vi hade aldrig godiskalendrar. I varje lucka fanns en kod som man kollade upp i dagens tidning. Rätt kod vann priser, typ en cykel eller liknande.

Men om jag köper godiskalender till mitt barn i framtiden, (som jag nästan är säker på att jag kommer att göra) så kommer jag se till att han inte öppnar den innan frukost iaf :P Gottasaker hör julen till, det är därför barnen älskar den. Vad vore julen utan mys, godis, god mat, presenter och tomten :)


Sv: Åh! Tack :) Ändå är det i underdrift jag skrivit om det underbara i det hela :) Bästa dagen i mitt liv!

LILITH - Mamma med Borderline sa...

Mina får chokladkalender, och inget mer. Inga leksakskalendrar för 300 kr, inga egentillverkade. Och den biten får de efter middagen. Perfekt att använda som hot när de inte uppför sig :)

Mia sa...

Mina barn har paketkalender.
Men det är typ ett par strumpor, en liten tablettask, en pin, eller en tvål.
Det är bara för att jag själv hade då jag var liten, och minns hur mycket jag älskade den där kalendern. Det spelade inte så stor roll vad som var i. Och mina två verkade gilla sina strumpor 1dec. =)
Så det beror nog mycket på vad man gör det till.
Men skulle det ha vart en godiskalender skulle de nog fått öppna luckan till typ bolibompa på kvällen.

Linda w L2K sa...

Här hemma är vi ganska så noga med lördagsgodis övriga året men jo, dom får chokladkalendrar (inte Malin dock). Och nä, dom får absolut inte öppna dom på morgonen. Dom öppnas på kvällen när julkalendern går på tv. Istället för att öppna en tvkalender.

Visst, det är jag och mitt julälskande som introducerat detta men det är inget som nån av oss stressar över. Jag köper kalendrar innan första december och ungarna vet att det är 1 bit om dagen.

Jag hade gärna kunna tänkt mig en paketkalender om jag hade haft råd. Lite småsaker som strumpor, hårklämmor och liknande (förbrukningsvaror) gör mig ingenting. Men att lägga ner flera hundra eller mer än så känns lite överkurs...

Men jag tycker att det är upp till var och en! I den här familjen känns det viktigt med traditionen julkalender och chokladkalendrarna är faktiskt ett billigare alternativ än EN tv/radiokalender skulle vara för oss. :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Du vet att du bara måste...

twitter rrs

Leta i den här bloggen

Knuff

Dessa följer mig